dimecres, 11 de juny del 2008

MAUS

Maus és la biografia i el testimoni de Vladek Spiergelman, un jueu polonés supervivent dels camps d'extermini nazi, contada a través del seu fill Art, un dibuixant de còmic que vol deixar memòria de l'aterradora persecució que varen sofrir milions de persones a l'Europa de Hitler.
La gran proesa d'aquesta obra és aconseguir explicar la tragèdia de la Història- en majúscules-, a través de la historieta -minuscules i diminutiu. Com diu el pròleg "Aquest és el darrer conte de supervivents, i també dels infants que d'alguna manera sobreviuen malgrat els supervivents".

"El cert és que Maus és un llibre que no es pot deixar, ni tan sols per anar a dormir. Quan dos dels ratolins parlen d'amor, et commouen, quan sofreixen, plores. A poc a poc, a través d'aquest petit conte que inclou patiment, humor i les proves de la vida diària, quedes captivat pel llenguatge d'aquesta vella familia de l'est d'Europa, i atrapat pel seu ritme gradual i hipnòtic. I quan acabes Maus et sents infeliç d'haver abandonat aquest món màgic (i sospires per la seqüela que t'hi farà tornar)..." Humberto Eco

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Postaleta "tropo bella" desde toscana,merci,mes,mes.....el 2 de juliol arrivo per la comarca i em kedare tot el mes,estaras per aki?un petonas i fins aviat!!

Enric ha dit...

Una obra mestre aquest llibre-còmic, no l'he llegit, però està a la llista de pendents!

Vaig llegir un manga anomenat "Hiroshima", d'un supervivent de la bomba nuclear, es va salvar perquè li va caure un mur a sobre...molt interessant també!